Az egyéni vagy a társas vállalkozás a jobb?


Az egyéni vállalkozás NEM azt jelenti, hogy EGYEDÜL vállalkozom.

Egyedül lehet ugyan enni, aludni, pisilni, de

egyedül VÁLLALKOZNI ma már nem lehet.

Még a tipikusan "egyszemélyes" munkavégzésű órás, fodrász, masszőr, stb. foglalkozású vállalkozó sem tud már profitot termelni  egy olyan "csapat" nélkül, amelynek tagjai: a könyvelő, a marketing tréner, az online jelenlétét lehetővé tevő informatikus, pénzügyi-jogi tanácsadó-intéző és társaik.

Ami biztos, hogy EGYÉNI az egyéni vállalkozásban, az a felelősség. Ezt nem vállalja és nem is vállalhatja senki más. Felelősség a vállalkozás megindítása ELŐTTI igényfelmérésért, a vállalkozás megalakításához és működtetéséhez szükséges fizikai-gazdasági ESZKÖZÖK előteremtéséért, folyamatos működtetéséért, a jogi-adatkezelési-adózási előírások betartásáért.

Nem megoldhatatlan feladatok ezek, de ha valaki ezekkel nem számol, azt hamar csalódás éri majd.

Társas vállalkozás?

Ha VÁLLALKOZÓ-ról beszélünk, aki társas vállalkozást ügyvezető-tulajdonosként indít, akkor gyakorlatilag a képlet így néz ki:

Társas vállalkozás = az egyéni vállalkozás összes "nyűge" + ehhez jön még a társak, az alkalmazottak irányítása-menedzselése, a több bevétellel járó pénzügyi-jogi-ingatlanügyek intézése, a likviditás megteremtése és megőrzése, a kapcsolati tőke ápolása és még 1317 olyan dolog, amelyre még álmában sem gondolt....

No, akkor most melyik a jobb?

A válasz egyszerű: MIND A KETTŐ!

Mert.

Aki akár az egyéni vállalkozást, akár a társas vállalkozást  megalapozottan, felelősséggel, kellő elhivatottsággal, TUDATOSAN indítja és így is működteti, az eredményes, sikeres és megelégedett vállalkozó lesz.

Aki akár az egyiket, akár a másikat már próbálta, és valamiért "nem jött igazán össze a dolog", de a "vállalkozói vénája", a hite-önbecsülése-akarata-bizalma megmaradt, nos, ő új vállalkozást fog indítani.

ÚJ vállalkozást, de most már MÁSKÉPP!